headbody

Junibesök i Åkulla bokskogar

Jag var nyfiken på utsikten från Hiaklitten i soluppgången (första bilden). Där hade jag varit tidigare i vår men mitt på dagen.


Dag-Erik och Yershi hade köpt en ny husbil som behövde testas innan de skall iväg på sin semester söderöver. Det är bekvämt att ha allt med sig när man åker omkring men det blir säkert en intressant upplevelse att stötas och blötas på det lilla utrymmet i en månad eller så.

Åkulla bokskogar består av 12 naturreservat med skyddsvärd natur. Vi besökte två av dem denna gången. Strax innnan soluppgången gick vi upp på Hiaklitten som är en kulle ca 60 m ovanför det omgivande landskapet i Skogsbo naturreservat.

Senare den dagen efter lite extra morgonsömn blev det en tur till Bexells talande stenar. Wikipedian skriver att det var godsägaren Alfred Bexell (1831-1900) på Torstorps säteri som i slutet av 1800-talet lät två stenhuggare under sju år göra ristningarna på stenar och klippor på sina ägor.

Förutom att läsa Bexells sentenser stötte vi på några av de ca 800 deltagarna i Bocksten Trail som sprang allt från halvmilen till hiskeliga 46 km.


Visa större karta, Lantmäteriets kartaVandringsleder i området

This article was updated on December 24, 2018

footer